5 Güne 5 Masal /2

Bazıları kitaplığımızdan, bazıları ise kütüphane ganimetlerinden 5 yeni harika kitapla tanıştırmak istiyorum sizi.  Uzun süredir kitap satın almıyoruz. Bu yıl kitap almak için, Kadıköy ve Ataşehir Belediyeleri tarafından geçen yıl da düzenlenen ve çok keyif aldığımız Çocuk Kitapları Şenliği'nin ipini çekiyoruz sabırsızca. Beykoz Belediyesi Çocuk Kitapları Fuarı'nı da dört gözle bekliyoruz. Keşke yılın farklı zamanlarında olsalar.. Yazın çocuk oyunu ve etkinlikler olmayınca tüm yaz biriken özlemle kışın iş-okul-ev üçgenine çok fazla güzergâh ekleniyor.



1. Benim! Hayır, Benim!

Sevimli ikizler Nazlı ve Aslı'yla tanıştırayım sizi. Zavallı gamlı tavşan Uzun Kulak'ın yegane arkadaşları. Tek ortak noktaları gibi görünen oyuncağı bir türlü paylaşamayan sevimli ikizlerin ve gamlı Uzun Kulak'ın yalın ve eğlenceli hikayesi bu. Bu tek ortak nokta, zavallı Uzun Kulak'ı ikiye mi ayıracak yoksa Uzun Kulak bu iki kardeşi biraraya mı getirecek?
'Benim! Hayır, Benim' ; bol resimli, az metinli, sıcacık, yalayıp yutmalık, bir bardak ılık süt yanında kıtır kıtır yemelik.. ^_^

Rachel Bright / Pearson 3+





2. Yataktan Düşen Ayıcık 

Geçmiş blog yazılarını taradım, gözlerime inanamadım..müstakil bir başlığı hak ederken hiç bahsetmemişiz size ondan.
Julia Donaldson'dan okuduğumuz tüm kitaplardan ayrı bir yerde..pamuk gibi bir hikaye..küçüklüğümden hisler, hatıralar çağıran.
İlle de yatakta okunup, pamuklara sarılmalık!
...
Bir gün bir pofuduk ayıcık yataktan düşerse neler neler olur?
1,2,3,4,5,6,7,8,9,10! 10 milyon kere okunup bıkılmayacak  bir hikaye olur!
10 kitap yatağın üstünden toplanır,
9 kalem evrilir, çevrilir.
8 kere minnak oğlan kontrol edilir.
7 dakikada çay demlenir.
6 üzümlü kurabiye tabağa alınır.
5 mavi lego ayağa batmadan yerden kaldırılır.
4 fincan çay içilir.
3 tane makale okunur.
2 cocuk kitabı alınır.
1 kere de O uyurken korsan okuma yapılır..
 Böyle de iflah olmaz işte bir anne :)

Julia Donaldson- Anna Currey / İş Bankası Yayınları 2+









3. Babam Ne İş Yapar?

Bahar'ı çok sevdim ben. Hayal gücü çok matrak ve manidar. Anokulunda bir gün tüm arkadaşları babalarının mesleklerini anlatıyorken, Bahar şaşkındı. Babasının mesleğinin ne olduğunu ve nasıl anlatacağını tam olarak  bilmediğini farketti.Ama sonraaa..
Kağıt yığınlarına tırmanırken hayal etti babasını, dağcı olmalıydı! Kağıttan dağlara tırmanan bir dağcı..
Ayrıca o bir şövalyeydi! Çünkü babasının müdürü ağzından alevler saçan kocaman bir ejderhaydı!
Peki, Bahar'ın babasının en önemli işini tahmin edebiliyor musunuz? Hşşt, kopya yok!

yine Rachel Brihgt / Pearson 3+







4. Damdaki İnek

Sadece cocuklar için degil, yetiskinler için de çok eğlenceli, harika bir hikaye! Bilhassa 'senin işin de iş mi? Sabahtan akşama kadar geziyorsun' diyerek, yorgunluğundan yakınan biz ebeveynler için! ;)

Minik bir çiftçi kulübesinde yaşayan Shon ve Sian bir gün tarladaki ve evdeki işleri değiştirmeye karar veriyor. Sonra mı? Sonrasında dananın ipi kopuyor! Şaka değil, dananın ipiyle birlikte Shon'un lapaya bulanmış kafası, yere dökülen kaymak, her yere dağılan yulaflar..karmaşanın her türlüsü minik kulübenin pencerelerinden taşıyor.

Sözcüklerle ilgili duyarlılığımıza istinaden belirtmeliyim ki birçok başka kitapta da olan 'bira, tanrım' gibi farklı kültürel kelimeler içeriyor. Biz bunları açıklamak ve kabul etmek yerine kelimeleri 'içecek, Allah' gibi kelimelerle değistiriyoruz okurken. Bizimle aynı hassasiyeti paylaşanlar için buraya not düşmüş olalım.

Eric Maddern - Paul Hess / Mandolin 4+






5. Selim'in Maceraları - Selim Sana Ne Diyeyim?

Çok eğlendik okurken ancak 7+ okuma yaşı için daha uygun olabilir. Seriye ait karşılaştığımız ilk kitap oldu bu. Kitap 7 yasındaki Selim'in deyimlerimizi anlama, yorumlama, canlandırma yollarını anlatan keyifli bir kitap. Ancak bazı deyimleri de kullanmadığımızı fark ettim okurken. Oğlum "Çeneni kes!" diyebileceğim kadar büyür mü  bir gün? Ben aramızdaki saygıyı böylece yıkar mıyım? Galiba 7 yıllık birikimden sonra anlayacağım:) büyük konuşmak yok!
Gönül isterdi ki "Ne düşük çeneli çocuksun sen!",
"Anamı ağlatıyorsun sen çocuk!",
"Ayağıma dolaşma!",
"Ayak altından çekil!"
Cümlelerindeki deyimler yerine daha nazik ifadeler olsun.
Çünkü böylesi güzel bir hikayenin ve fikrin, babasının hatasını örtmek için sessiz kalması 'şiddetle' temhihlenen çocukla başlaması beni hayal kırıklığına uğrattı. Sürekli azarlanma halindeki Selim'in o deyimleri korkunç bir rüyaya cevirmesi de bu sebeple eğlenceli gelmedi.
Ama 7 yaşındaki bir çocuk için bu kadar hassasiyet anlamsız olabilir, ne dersiniz?

Necdet Neydim / Şimşek Yayınları



Bonus: Sakar Cadı Vini serisinden ''Sakar Cadı Vini'nin Dev Balkabağı"nı aldık  bu ziyaretimizde kütüphaneden. Bu güne kadar seriden okuduklarımız içinde en çok bu kitabı sevdik ;)





0 yorum:

Yorum Gönder

 

Geri Dön

Facebook

Video Of Day

Advertisement