Harold ve Sihirli Tebesir

Harold gibi sihirli bir tebeşirimiz olsun diye düşleriz hepimiz, arzuladığımız gibi bir yaşam, dostlar ve güzel bir ev için mesela. Penceresinden kuşlarla konuştuğumuz, kapısının önünden bulutlara binip, kaf dağının ardına dek uçtuğumuz..
Şikayet eder dururuz, çok ama çok mızıkçıyız  biz yetişkinler, çok ama çok sıkıcı..
Hem çok severiz fani dünyayı, hem de kıyasıya eteğinden yakasından çekiştirir, eleştiririz.
Sahip olmadıklarımızın hesabını tuttuğumuz defterin önünde alır soluğu, kendimize acıyıp yaratıcıya sitemle (!) atlatırız günlerimizi.
En inançlımız ve en inançsız olanımız da unutuverir elindeki sihirli tebeşiri..ve şükretmeyi de!
Harold bir akşam ay ışığında yürüyüş yapmaya karar verdiğinde ay ışığı yoktu gökyüzünde. Önce altında yürüyebileceği bir ay çizdi sihirli tebeşiriyle, ardından üzerinde yürüyebileceği bir yol.

Bir orman, ormandaki elma ağacını koruyacak bir ejderha, ejderhadan titreyen elleriyle bir deniz, sonra da bir kayık çizdi.
Ay ışıgıyla başladı ve ay ışığıyla bitti Harold'ın öyküsü. Bitti dediysem, bizim için olan kısmı..
Ay ışığının altında dolaşırken evini aradı Harold ve bir pencere çizdi tam da ayı ortalayarak, tam da kendi odasında olduğu gibi.
Işığı gördüğünüz yer yuvanızdır dedi usulca gülümseyerek okura.

Crockett Johnson tarafından yazılan ve resmedilen "Harold and The Purple Crayon" ilk kez 1955 tarihinde yayınlandığından bu güne en sevilen çocuk kitaplarından biri olup defalarca basılmış ve tüm dünyada tanınmış bir eser.
La Linea'yı yani bizim Bay Meraklı'yı bilmeyeniniz yoktur herhalde. Onu ne kadar sevdiysek Harold'a da o kadar bayıldık. Ve bu konuda da yalnız görünmüyoruz :)

Oğlum için sihirli tebeşir bazen bir kalem, bazen makas, yapıştırıcı ve bant, bazen de bambaşka bir diger şey. Çok istediği ve sahip olamadığı  bir oyuncak olduğunda aktivite kutusundan aldığı bir kartona çiziyoruz birlikte onu. Bazen de hayali bir karakteri. Ardından kesiyor yapıştırıyor ve kağıttan oyuncaklarla oynuyoruz. Harold çocuklar için bir ilham kaynağı, ya da çocuklar Harold için ;)

Her çocuğun kitaplığına girmeyi, ille de başucu olmayı hak eden bu harikulade kitaba nihayet erişince o kadar heyecandım ki yedinci okumanın ortasında kesip bloğa yazmayı çok istedim. Ciddi minik okur muhalefetinden sonra vakti bu zamanmış.

Kitabın bir de animasyonu var. İlgilileri için şuraya iliştireyim:


Harold ve Sihirli Tebeşir
Crockett Johnson
Gergedan Yayınları
3+










2 yorum:

  1. Ne güzel bır kıtapmıs... Çocuklara hersey sıhırlı olbılıyor... Çocuklar ıcın harıka bır kıtap olduğu bellı sızın yazdıgıız gırısten sonra bakıcam bızım kutuphanelerd ebulabılır mıyım dıye ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir artırıp Silverstein'in "Eksik Parça Büyük O ile Karşılaşıyor" kitabını da öneririz öyleyse.Konu olarak değil ancak üslup olarak benzer bu iki kitap da bir harika. Hakkında yazmak nasib olmadı henüz.

      Sil

 

Geri Dön

Facebook

Video Of Day

Advertisement