Görünmeyenin Yazarı

İngiliz romancı ve eleştirmen Virginia Woolf'un çocuk dilinden öz yaşam öyküsünü anlatıyor, Görünmeyenin Yazarı.
' Feminist' yazardan bahsin tam da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne tekabül etmesi ilginç bir tevafuk olmakla birlikte feminizm bahsi içermeyeceğini baştan belirtmeliyim.
3 yaşına kadar hiç ama hiç konuşmayan Woolf'un ailesi 2000'li yılların dünyasında  yaşasaydı nasıl bir yol izlerdi merak etmeden edemedim okurken.
3 yaşına kadar, evet.. 3 yaşından sonra pencere önünde bulutları bir takım hayvanlara benzeterek başladığı konuşması ilelebet ara vermeksizin sürmüş Woolf'un. Öyle ki bu konuşmaların bir kısmı yazı olup kağıtlara dökülmüş ve şimdi tanıdığımız o yazar olmuş.
Susamadıkları en çok da görünmeyenlerin sesini haykırdığından "Görünmeyenin Yazarı'"denmiş ona.
Küçük bir kızken kitaplara hayran olan ve mahir bir masal anlatıcısı olan Virginia için kitaplar, su kadar elzem birer ihtiyaçmış o günlerde.
Tam da bunları okurken, çocukluğuma dönüp Ginia oldum onunla. Çoluk çocuk toplanıp uydurduğum masalları anlattığım, kitap okuyup resim yaparken bambaşka bir paralel evrende yaşadığım çocukluk günlerime döndüm. Hal böyle olunca küçük Ginia'yla tanışmak, gerçek Virginia Woolf'la aramda bir gönül köprüsü kurdu. Küçük okurun da öyle!
Virginia yazar olmak istediğine karar verdiğinde kendi odası olması gerektiğine de karar vermişti. Çünkü sözcüklere attığı ağlar gürültücü insanlar yüzünden boş dönüyor, Ginia bir türlü dikkatini toparlayamıyordu.
Ancak o zamanlar bir kadının kendi odasına sahip olmasını düşünmek bile olanaksızdı. Kızların kitap okuması, yazması değil; evlenmesi gerektiği düşünülen bir toplumda o bir yazar olmanın savaşını vermişti.
Woolf okurları, 'Kendine Ait Bir Oda'yı iyi bilirler. Yazarın bu kitabı feminist felsefede önemli bir yer edinmiş ve kadınların kendi 'oda'ları ve okur-yazarlık mücadeleleri için bir mihenk taşı olmuştu.
Bu ilham verici harika çocuk kitabı sadece kız çocukları için değil tüm çocuklar için karanlığı ışıtan ateş böcekleriyle dolu.
Az metinli bol resimli eserin resimlemeleri de öyküsü kadar hoş.

Virginia Woolf: Görünmeyenin Yazarı
Yazan, Luisa Antolin Villota
Resimleyen, Antonia Santolaya
Çeviren, Kemal Atakay
Elma Çocuk
9+ ancak tamamen subjektif olarak 5 yaş üstü bir çocukla okunabileceğini savunuyorum.






0 yorum:

Yorum Gönder

 

Geri Dön

Facebook

Video Of Day

Advertisement