Çocuklara Kitapları Sevdirmenin 10 yolu

Başlamadan önce belirtmeliyim ki ben çocuk kitapları uzmanı değilim. Çocuk kitabı uzmanı titri nasıl kazanılır, kimlere öyle denir hiçbir fikrim yok.
Çeşitli işler, gecmiş eğitim ve uzmanlıklarla birlikte meslek hayatımın dışında olmak üzere Çocuk Gelişimi'ne hep ilgi duymuş ve bu alanda da eğitim alan bir anneyim.
Bu beni Çocuk Gelişimi Uzmanı yapmadığı gibi herhangi bir eğitimin de bir kişiyi tek başına o işin uzmanı yapacağına inanmam.
Dolayısıyla aşağıdaki liste kitapları çok seven ve kendi evladı ve başka çocuklarla da çocuk kitaplarını okumaya bayılan bir annenin tavsiyelerinden ibaret.
Ben lisedeyken, sonra üniversitede, sonra iş yaşamında ve nihayet de anne olduğumda arkadaşlarımın tavsiye istediği bir konuda yazma isteğinin sonucu.
İnanıyor, tecrübe ediyor ve söylüyorum ki:

1. Cocuklara kitapları sevdirebileceğinizi sanmaktan vazgeçmekle başlayın. Kendinize fazla yükleniyorsunuz. Onlar zaten merakı kuşanarak dogdular. O merakı öldürmeyin yeter.

2. Kitapları sevin. Çocuklarınız sizi takip edecektir. Bazen okuduğunuz kitaptan sevdiğiniz bir satırı paylaşıp, onları da serüvene dahil edebilirsiniz.

3. 'Oku!', demeyin. Onlara kitaplardan ödevler vermeyin. Keyfi ve keşfi zorunluluğa dönüştürmeyin.

4. Kendi kitaplarını seçmelerine ve satın almalarına izin verin. Eğer içeriği sizi tedirgin ediyorsa birlikte okumayı ya da üzerine sohbet etmeyi teklif edin.

5. Küçük yaşta kütüphane üyeliği için öncü olun. Masal saatleri, etkinlik ve fuarlar, çocuk kitabı şenliklerini birlikte ziyaret edin.

6. Sahafları dolaşıp eski kitap koklayın birlikte, birkaç kediyle tanışıp keşifler yapmanın tadını çıkarın.

7. Okuduğu kitaplardan sevdiği satırları not edebileceği bir ajanda hediye edin. Ama bırakın nasıl kullanacağına o karar versin.

8. Kitaplara saygı gösterin. Onları çaydanlığa nihale, masanın ayağına takoz olarak kullanmayın. Kitaplar evinizin baş köşesindeyse gönlünüzün de baş köşesindedir.

9. Kitaplarını adıyla imzalayabileceği, tasnif edebileceği bir mühür tasarlayın ya da edinin. Kil, fimo hamuru gibi malzemeler kullanılabilir.

10. Kitaplar boş vakitleri geçirmek ya da uykuya dalabilmek için değildir. Ona kitap okumanızı istediğinde, dünyanın geri kalanını boş verin! Otobüste, minibüste, çay bahcesinde, hastanede, yolcu durağında, banka kuyruğunda, okul bahçesinde, gece ya da gündüz birlikte okuyun!
Sevgiyle ve heyecanla okunan bir kitap öyküsünü her yere sizinle getirir.
Bırakın o öykülerin içine kaçabilmenin lezzetini tatsın! ;)

Son olarak : Başka şeyleri kitaplardan daha çok seviyorlarsa kabullenin. :) Bilmediğiniz bir dünyayı keşfetmeleri her zaman mümkün.

İllüstrasyon, Sophie Blackall


0 yorum:

Yorum Gönder

 

Geri Dön

Facebook

Video Of Day

Advertisement