Dünyanın En Uğur Böceği

Mevlana İdris Zengin eserleri, bir parça hüzün ve çokça felsefe içerir. Derdi olan yazar, derdinden yazar. Masallarda imgelerle sarıp sarmalayarak anlatır.
Toz pembe değildir onun sözcükleri, umut doludur ancak sorumluluk sahibidir.
Büyükken cok severdim, küçüğüm şimdi, başka türlü sevdim derdini. Küçükle küçük olan büyümeye dirençli yanım değil sadece, oğlum da çok sevdi onu.  Derdine tercüman olan sözcükleri, ona eşlik eden harika Dağıstan Çetinkaya resimlemesini.
Tek çekincem var her seferinde.. Mütemadiyen duygulanan, sevgi kelebeği içli köfteme daha fazla duygu yüklemesi yapmasam mı?
Oysa her seferinde yanıltıyor beni. Kalbini aklıyla yoldaş edip sözcüklere bırakan yazar, duyguların ifade aracı olacak yeni kanallar açıyor minik okurun önünde.Büyüyeli, onu çevreleyen mikro dünyanın cam fanusu çatırdayalı, bin parçaya bölüneli çok oldu ya.. yine de korumak, kanatlarımın altına almak istiyorum gizlice.. Dünyada savaş ve yokluk yok sansın, kötü adamların içinde hep iyilik olacağını, ilelebet pişman olup yollarından döneceklerini..bu dünyanın cok daha iyi bir yer olduğunu düşünsün. Kandırarak koruyamam elbet onu ama umudunu elinden alamam. İnancın sağlam ve yumuşak kollarında umutla dua edelim isterim. Iyilik terazide kötülüğü dövsün diye!
Daha iyi bir yer olsun diye kendimizden başlayarak, kulaç atalım azimle. Okyanuslar aşmak ilk gayret kuşanmıs kulaçla başlar.. Öyledir elbet!
Dünyanın En Uğur Böceği, hüzünlü bir çocukla bir benekli böceğin masalı. Alışmış dilediklerine onu tutanların. Yeryüzünün bütün arpalarını isteyen eşek eşekliğini yapsa da daha neler işitecek kimbilir? Ama beklemediği bir şey olur. Burnuna konup dikkatini çekmeyi başardığı turuncu saçlı dalgın çocuk, bir dilek dilemez. Dilek değil, soru cümlesidir duyduğu.
Sonra, yine sorar çocuk:
"Biliyor musun,  bir bomba bir evin üstüne düşünce ne olur?"
"Peki, bilir misin, bir anne artık hiç olmayacak, bu ne demek?"
...
"Birisinin yalnızlığını azaltırsan kalbinde üç çiçek açar."
Uğur böceği, çocuğun yalnızlığınj azaltmış mıydı bilmem ama uğur böceği artık yalnız değildi.

Dünyanın En Uğur Böceği
Yazan, Mevlâna İdris
Resimleyen, Dağıstan Çetinkaya
VakVak Yayınları
7+

*5,5 yaşla severek okuduk.











0 yorum:

Yorum Gönder

 

Geri Dön

Facebook

Video Of Day

Advertisement