Çengelköy'de bir Çeşme ve Rüzgâr

Bir çeşme neye benzer? Bir musluğa, sürahiye, fıskiyeli bir havuza ya da.. Hiç çeşme görmemiş bir sınıf dolusu çocuğun çeşme görmesi gerektiğine işaret eden o birbirinden ilginç resimlerden sonra, resim öğretmenleri karar veriyor.
Bir sonraki derste okullarının yakınındaki Çengelköy Lahana Çeşmesi'ni ziyarete giden çocuklar öğretmenlerinden çeşmenin hayat öyküsünü dinliyor. Hayat öyküsü ya, ne sandın! Nelere tanık oldu, kimlere omuz verdi, hangi dertleri dinledi, hangilerini suya kattı götürdü, hangi kurumuş dudakları ıslattı kimbilir.

Çocuklar, çeşmenin lahana biçimli sarığının öyküsünü dinleyip at üzerinde cirite tutuşmuşken düşünüyorum. Şehirlerin ruhu var derdi Mustafa Armağan, "Şehir Asla Unutmaz"da. Mutlu insanlar olduğu gibi mutlu şehirler de vardır. Neşeli şehirler, gamlı şehirler, bacası dumanlı, insanları kurumlu şehirler. Uzun yüzlü, uzun boylu, iki tarafı kavaklı uzun yollu şehirler..
Sanmayın ki suyu akmayan, kurnası olmayan, musluğu kırık Lahana Çeşmesi'nin öyküsü öğretmenin anlattığından ibaret. Lahana Çeşmesi'nin küçük kahramanı Rüzgâr'la birlikte ögreniyor ve dört bir yana dağılmış öykülerini bir hikaye toplayıcısı gibi yakalayıp ağımıza atıyoruz.
Rüzgârın dedesi için bir dinlenme taşıymış çeşme. Daha küçük bir çocukken; arkadaşları Todori, Yanni ve Tanaş ile Sirtaki oynadıktan sonra terli yüzlerini çeşmede serinletirlermiş.
Rüzgâr'ın abisi için ise çeşme, bir ayakkabı bağlama taşıymış meğer.
Başka bazı kişiler için, ne yazık ki çöp taşıymış.
Babası için, maç yaptıktan sonra soluğu başında aldıkları mola yeriymiş.
Bir başkasına göre çeşme, tükürme taşıymış ve Rüzgâr'ın babaannesi bu durumdan hiç ama hiç hoşlanmamış.
Çünkü babaannesi için çeşme, kömür karasını arındıranmış.
Kimi için poz verme taşı, kimi için tabela, kimisi için de kocaman kucaklanacak bir arkadaşmış o.
Topladığı tüm hikayeleri hikayesine katıp çoğaltan Rüzgâr için ise, çok daha fazlasıymış artık.
Rüzgâr hikayeler toplarken, çeşme de toplamış elbet. Yüzlercesini, binlercesini biriktirdiği küfesinde çeşmenin taşı yitmiş, ruhu ebedilesmiş.

Çengelköy'deki Lahana Çeşmesi'ni görmeye gideceğiz minik okurla. Çevresindeki tüm sesleri kısacağız. Kornaları, kahkahaları, bağrışları.. tüm seslerin içinden onun sesine kulak kabartacağız. Bakalım bize neler anlatacak. Siz de gelsenize! 😃 

Dipteki o not: İlginç ve bir o kadar hoş resimlemesinin  yanında güzel bilinmezlikler ihtiva ediyor kitap. "Anne bu ne demek?" diye sorduracak ki, ne ala!
Ayrıca belirtmeliyim ki bilhassa çeşmenin tarihiyle ilgili ayrıntılar içeriyor. 

Çeşme ve Rüzgâr
Yazan, Simla Sunay
Resimleyen, Reha Barış
Remzi Kitabevi
5+ ve büyümeye dirençlilere!










0 yorum:

Yorum Gönder

 

Geri Dön

Facebook

Video Of Day

Advertisement