Farklı Ama Aynı

Bir küçük buzağı, tatlı mı tatlı. Fakat diğerlerinden çok farklı. Yarısı ak, yarısı kara bu sevimli buzağının asıl farkı ön bacaklarını kullanamaması. Arkadaşları gibi hoplayıp zıplayamıyor sevimli buzağı, kırlarda peşleri sıra bakakalıyor mahzun. Ancak çoban razı gelmiyor yardım etmemeye. Elini, kolunu, yüreğini, aklını işletip sevimli buzağıya bir bisiklet yapıveriyor.
Buzağı büyüyüp bisikleti büyümeyince, daha da büyüğünü yapıyor.
Bir gün, büyüyüp kocaman olan alaca keçi, boynuzları çalılara dolanan bir erkek keçiyi kurtarıyor derdinden. Kazandığı bu yeni arkadaştan hiç ayrılmıyor alaca keçi. Bahar geldiginde annelerinden farklı ama aynı, biri siyah biri beyaz iki yavru geliyor dünyaya!
Feridun Oral'ın yazıp resimlediği eser benim için bir engelli duyarlılığından çok daha fazlasını ifade ediyor. Biraz destekle ve gayretle "farklı ama aynı" olabilmenin zenginliğini anlatıyor. Fiziksel engellerde değil zihinsel ve  insani engel ve ayrışmalarda da ortak insani paydanın değerini hatırlatıyor. Yaradandan sebep yaradılanı sevmenin hikmetini.
Bir tabaktan yemenin, nimetleri paylaşmanın ve günü geldiğinde aynı toprağa girmenin.
Çizgi filmlerin, kara sakallı, aksayan bacaklı, âmâ gözlü, protez kollu kötü adam tiplemelerinin tesiriyle bazı fiziksel fark ve engeller birer korku öğesi. Modern dünyanın tam ve mükemmel kabul ettiği android insan tipi ise, ekranlardan ve cicili bicili oyuncaklardan algıları istila eden, birbirinin aynı yapaylıkta prorotiplerle arzı endam ediyor.
Ailesinde ve yakın çevresinde engellerle tabii biçimde karşılaşan ve bunu kanıksayan, engelli akrabası ve komşusuyla gülüp oynayan bir çocuğun ayrıca engeller konusunda derse ihtiyacı olmayacağını düşünüyorum.
Aynı şekilde, engeli hakkında sorular sorulmayan, bakıslar odaklanarak taciz edilmeyen, iyi niyet temennilerinin doz aşımıyla zehirlenmeyen engellinin de akran zorbalığı ya da sosyal sorunlarla karşılaşma ihtimali azalır.
Ancak ne yazık ki duyarlı bir ebeveyn rehberliğinde dahi "farklı ama aynı"olunduğunu başka biçimlerde söylemeye ihtiyaç duyuyoruz.
Bu eseri bu sebeple de önemli buluyorum. Merhamet önce kendi ruhumuzda ekeceğimiz, ardından büyütüp besleyeceğimiz bir değerli fide. 

Farklı Ama Aynı
Yazan ve Resimleyen, Feridun Oral
Yapı Kredi Yayınları
4+ ve büyümeye dirençlilere!









0 yorum:

Yorum Gönder

 

Geri Dön

Facebook

Video Of Day

Advertisement